България: за “Зелената сделка” на Европейската комисия ... и против

снимка на Антоанета Йотова

 Автор: Валентин Захариев

Събития от последните няколко седмици показаха колебливи изказвания на България за “Зелената сделка”, предложена от Европейската комисия на 11.12.2019 г., а част от тях бяха и катeгорично "против".

Зелената сделка предвижда мащабна трасформация в Европейския съюз, но дебатът в българския парламент миналия петък и изказвания на вицепремиера Томислав Дончев показват неразбиране и несъгласие със заложеното в нея. Притеснителни са сигналите на несъгласие от българските управляващи и от най-високо ниво - например, във връзка с разговорите си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен вчера премиерът коментира, че „Зелената сделка за България е голям проблем“. Като основен аргумент за този извод г-н Борисов посочва, че „В държавите с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор. Приоритет за страната ни ще продължава да бъде осигуряването на плавен, социално и икономически-справедлив преход към постигането на климатична неутралност.“. 

България обаче ще трябва да постига конкретни резултати, заложени във финансовите механизми към Зелената сделка. Този извод аргументираме в анализ на „Зелени закони“, тъй като следим случващото се в България по прилагането на законодателство - директно в 4 от 8-те тематични направления на Европейската зелена сделка (климат, енергетика, биоразнообразие, селскостопанска политика), а индиректно и в други направления, и смятаме темата за много важна по отношение развитието на страната в близко и по-далечно бъдеще.

Например, подготовката на Споразумението за партньорство на България и на програмните документи -  Оперативните програми за периода 2021-2027 г., е в пряка връзка с предлаганите от ЕК документи, уточняващи Зелената сделка. Колкото по-пълно, но и с отчитане на националната специфика по отношение на природните и социално-икономически условия, в тези документи бъде отразено заложеното в Европейската зелена сделка, толкова по-лек и успешен ще е процесът на преговори и одобряването им от Европейската комисия.

Анализа можете да прочетете в прикачения файл.

Прикачени файлове: 
PDF icon zelenizakoni_klimat_greendeal_february.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари