Дебат за Черноморието ще се състои на 18 май в парламента

снимка на Вера Стаевска

КАК ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Дебат по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще се състои на 18 май от 17 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание, пл. „Народно събрание“ 2. Събитието цели дискусия по приоритетите за законодателните промени за защита на Черноморието с участието на политици и граждани и е организирано от Даниела Божинова, народен представител от област Бургас и природозащитната инициатива „Зелени закони“.

За да осигурим Вашия достъп, моля, заявете участие писмено до 16 май онлайн тук.

В законодателната програма на 49-то Народно събрание е заложена промяна в Закона за опазване на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Целта е да се защити по-добре морският бряг като публична държавна собственост, както и да се осигури възможност за дългосрочно развитие на качествен туризъм по Черноморието.

Предложения за промени в ЗУЧК бяха внесени от депутати на ПП „Зелено движение“ в 45-то Народно събрание и от депутати на ПП „Продължаваме промяната“ в 48-то Народно събрание.

В очакване да бъдат приети законодателни промени, гражданските природозащитни организации не спират да се борят за устойчиво ползване на черноморския бряг по казуси като плажовете за природосъобразен туризъм, плажовете в Природен парк „Странджа“, липсващите в картите дюни на Крапец, Велека, Силистар, продължаващото застрояване на скали и земеделски територии край Царево и Синеморец, както и на оказали се в частни имоти дюни

Важни теми за законодателни промени в ЗУЧК, които ще бъдат обсъдени, са:

  • Прилагане на разпоредбите на Конституцията на Република България за публична държавна собственост върху морския бряг
  • Спазване на европейските директиви за природните местообитания и за концесиите;
  • Прецизиране на ограниченията за човешка дейност в близост до морския бряг 
  • Засилване на защитата на дюните 
  • Спиране на застрояването до приемане на липсващите общи устройствени планове на черноморските общини.

През последните 30 години българското Черноморие бе подложено на интензивно застрояване. Много малка част от пясъчните плажове по крайбрежието остана незасегната от урбанизацията. Това оказа негативно влияние върху облика на крайбрежието и образа на България на страна с красива природа,  върху биоразнообразието и туризма.

Конституционната разпоредба за държавна собственост върху морския бряг се заобикаля. Разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие не успяват да защитят крайбрежните земеделски и горски земи от урбанизация, дюните  - от заравняване и застрояване, нито да осигурят устойчиво стопанисване на плажовете в България, така че да се запази ресурсът за развитие на туризъм.

Същевременно българската общественост застава категорично в подкрепа, видно от социологически проучвания, на опазването на останалите диви плажове и се противопоставя на презастрояването на Черноморието. Според социологически проучвания, подкрепа за въвеждане на забрана за строителство на минимум 1 км от плажната ивица дават 81.2%.

Заповядайте да обсъдим проблемите в устройството на нашето Черноморие и начините за законодателната му защита!

За организаторите: 

Даниела Божинова е народен представител в 49 Народно събрание от област Бургас, а преди това общински съветник в Бургас. Тя е учредител на партия „Зелено движение“ и неин бивш съпредседател. Доктор на политическите науки, изследовател и автор в областта на демокрацията и международно признат експерт в областта на прякото участие на гражданите в управлението.

Инициативата „Зелени закони“ се осъществява от Сдружение за изследователски практики от 2014 г. насам. Тя поддържа експертни анализи върху природозащитните аспекти на политиките за биоразнообразие, гори, устройство на територията, селски райони, енергетика и климат. Въз основа на експертния мониторинг „Зелени закони“ развива от години кампании за гражданско участие и диалог с политиците за „позеленяване“ на българските закони. Инициативата е член на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари