Държавата изпадна в летаргия за заменките

снимка на Иван Радев

Почти дванадесет години се оказаха крайно недостатъчни за премиера Бойко Борисов да направи нещо за един от най-големите грабежи на прехода, както самият той, преди идването си на власт, определяше заменките на гори, извършени от Тройната коалиция.

За това време и три правителства, ръководени от него, държавата успя да си върне едва около 80 хиляди лева или стойността на два гаража в София, а едва четирима от заменителите се съгласиха да развалят сделките и да върнат имотите. Изглежда с наближаването на изборите и това вяло усилие е спряло, тъй като регистърът на възстановената държавна помощ към Министерството на финансите не е обновяван от 23 октомври миналата година, или повече от пет месеца.

Отговорно за връщането на тази помощ е Министерството на земеделието, храните и горите. Преди година и половина министър Десислава Танева обяви, че държавата ще си поиска обратно 80 милиона лева, с колкото според изчисленията на държавни оценители е била ощетена от скандалните заменки на гори. 

Възразихме срещу тази оценка, тъй като сравнение с пазарните цени от периода 2007-2009 година показва, че реалната щета от замяната на едни от най-красивите земи по морето и планинските курорти на България надхвърля един милиард евро.

Не сме и предполагали, че държавата ще прояви такава пасивност и нежелание да си върне дори нищожната сума от 80 милиона лева и ще се задоволи с това да получи стойността на два гаража в по-периферни софийски квартали или на гараж - гараж и половина в Лозенец. 

Голямата цел би трябвало да бъде разваляне на колкото се може повече сделки, така че едни от най-ценните кътчета в страната да бъдат запазени. Представяме ви един такъв пример от Благоевград, който показва как гора, създадена за да защитава града от свлачища и наводнения, ще бъде запазена, а не изсечена за строителство на нов квартал. За съжаление, едва четири от заменените 132 имота са върнати на държавата. 

Нееднократно сме предлагали среща по темата на премиера Бойко Борисов и на ресорните министри. Единствената, която се срещна с нас бе министър Танева, която преди година ни обясни, че проблем няма. Миналата седмица изпратихме ново искане за среща до Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Предложението ни съдържа конкретно решение как да се възстанови законността на най-голямата група заменки, тази в местността Камчийски пясъци. Отговор не сме получили.

По тази причина внесохме петиция в Европейския парламент, която е отворена за подписване и ще бъде разгледана от Комитета по петициите на институцията. Подпишете петицията и поискайте европейските институции да предприемат действия.

История на случая:

С Решение на ЕК от 5.09.2014 г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (Заб.: решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.  

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна на тази, по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв. 

Още тогава от "Зелени закони" обявихме, че тази сума е много пъти по-ниска от реалната стойност на държавната помощ и от тогава досега публикувахме множество анализи и сравнителни оценки, за да покажем каква е действителната щета. Смятаме, че най-доброто решение в случая е държавата да предприеме действия, за да си върне заменените имоти, част от които би трябвало да са изключителна държавна собственост.

В отговор от 6 юли 2020 г. на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев, Европейската комисия посочва, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от заменките, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност. В същия отговор Комисията посочва, че вече разглежда жалбата на инициатива “Зелени закони” с доказателства за манипулиране на пазарните оценки. Така ще се стигне до това, че не само държавата няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим.

 

Изображение: Едва четири от заменените 132 имота са върнати на държавата. Повече за случая със заменките край Благоевград него във видеото.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари