Най-сетне обявяване на "Рила-буфер"?

снимка на Стефан Аврамов

На 16.10.2014 г. Европейската Комисия публикува прес съобщение, че е изпратила второ писмо до България с искане да доразвие защитените зони за защита на птиците в България.

България има два месеца срок да отговори на Комисията как смята да организира тяхното опазване в защитени зони, за което носи отговорност по Директивата за дивите птици. В случай, че не изпълни това свое задължение, Комисията може да прехвърли случая към Европейския съд за съдебна процедура срещу страната.

Предложението от НПО и БАН за обявяване на зона Натура 2000 за птиците, както и такава за хабитатите за мечка (Ursus arctos Linnaeus, 1758) и главоч (Cottus gobio Linnaeus, 1758), ще бъде отново представено в близките седмици на МОСВ, с цел да ги улесни за правилното обявяване на двете зони "Рила-буфер", в отговор на исканията на ЕК и на волята на българските граждани.

Каква е предисторията?

България има една от най- добрите в Европа мрежи Натура 2000, но все още има проблем с невключването в защитени зони на вековни гори в Рила. От 2007 година досега поради силния обществен натиск и първото писмо на ЕК в Натура 2000 бяха включени териториите на Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир, но около 400 квадратни километра местообитания на редки видове останаха извън Натура 2000. Вековните гори в тях поддържат една от най-многочислените популации в страната на врабчовата кукумявка, пернатоногата кукумявка и трипръстия кълвач, както и важни популации на скалния орел, глухаря, сокола скитник, черния кълвач, белогърбия кълвач, козодоя и лещарката.

Обявяването на вековните гори на Рила за защитена зона (наречена Рила буфер) се бави от 2007 година. Обявяването на тази зона среща твърдата съпротива на ръководството на Националната служба за защита на природата (НСЗП)! Същевременно горите в тези територии бяха обект на серия от заменки и идеи за развитие на ски курорти и ваканционни селища от офшорни фирми. Изключително фрапантни са заменките на фирми свързани с Ковачки, чиито парцели следват планираните ски писти. Заменките бяха спрени с промяна на закона, но тяхното влияние все още блокира опазването на Рила!

Поради спекулациите от страна на МОСВ, че има разминавания между БАН и природозащитници е важно да се отбележи, че има категоричен и пълен консенсус между мнението на Българската академия на науките и природозащитните организации за границите на тази зона и за нейното изключително значение.

Вековните гори и чистите потоци на Рила подслоняват и множество редки видове по Директивата за хабитатите. Директивата за хабитатите изисква също тяхното включване в защитена зона, за чието обявяване НСЗП необяснимо се противопоставя. Вече втора година ЕК неофициално декларира, че този проблем трябва да бъде решен и очакваме до няколко месеца официално писмо и на тази тема. За нас като български граждани е срамно, че има нужда Европейската комисия да ни казва, че трябва да се грижим за горите, водите и природата на България!

От 2007 г насам над 180 000 подписа на български граждани бяха събрани в петиция за защита на Рила и над 20 депутатски въпроса бяха зададени в Европарламента защо се бави нейното обявяване. От страна на НСЗП няма никаква реакция.

Категорично смятаме,че МОСВ трябва да изпълни законовите си ангажименти за опазване на природата на България, да обяви Рила буфер като защитени зони по Директивата за дивите птици и Директивата по местообитанията, като лицата, виновни за 7 годишното забавяне на тази процедура да понесат съответната отговорност.

Медиите по случая през годините:

http://www.investor.bg/novini/122/a/pak-protesti-sreshtu-proekta-na-kova... (05.06.2009)

http://www.mediapool.bg/mosv-se-otkaza-ot-opita-da-orezhe-rila-bufer-za-... (22.10.2010 г.)

http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/society/article/post56043.... (24.10.2010 г.)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/24/981458_protesti_otlojiha_drama... (26.10.2010 г.)

http://www.mediapool.bg/nazryava-nov-skandal-s-oryazvaneto-na-rila-bufer... (10.03.2011 г.)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/11/1056824_dnes_se_opredelia_obhv... (11.03.2011 г.)

http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/10/11/1923799_sled_shestgodishno_otlaga... (11.10.2012 г.)

Информация от Коалиция "За да остане приорда в България" по отношение на Рила и ски курортите: Паничище, Искровете-Мальовица, ски-център Картала, к.к. Бодрост.

Становище на WWF България: http://www.wwf.bg/?231390/rila-natura2000-ornithology (22.10.2014 г.)

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари