Петиция за защита на Синеморец ще бъде връчена на служебния екоминистър

снимка на Иван Радев

Петиция за защита на Синеморец и крайбрежието на природен парк “Странджа” ще бъде връчена в петък на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев. Над 10 000 души са подписали петицията, озаглавена “За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на природен парк "Странджа". Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране”. Документът ще бъде представен на министър Личев от Ремина Алексиева и Веселин Нанов от инициативата #SaveSinemorets и Тома Белев, който е представител на “Зелени закони”. 

На министър Личев ще бъде показан и краткият филм “Гласовете на Синеморец”, представящ гледната точка на 5-има синеморци спрямо презастрояването. Филмът е създаден от група ентусиасти, обединени в #SaveSinemorets, и бе подкрепен от “Зелени закони” и фонд “Активни граждани”.

“Пред очите ни отнемат от нас и от поколенията ни най-прекрасните кътчета от българската земя - бетонират любимото ни южно море и изсичат горите на Странджа, които не само са хубави, но и най-древните запазени в Европа. Газят с едрогабаритните си автомобили дюни, поляни, реки, планински пътеки и унищожават дома на  живи същества, които се срещат само тук и са богатство за целия свят. Това се случва с активното съдействие на институциите, които инак са призвани да опазят околната ни среда”, се казва в петицията, която е адресирана до различни български институции. Тя все още е достъпна за подпис тук.

Краткият филм “Гласовете на Синеморец” може да бъде гледан на този линк.

Изображение: Димитър Спасов

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари