Последен призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк Пирин

снимка на Вера Стаевска

От инициативата "Зелени закони" и Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесохме официално искане до Върховната административна прокуратура да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин от офшорната фирма „Маренго трейдинг“. Проектът за строеж беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на парка. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.  

Спешната реакция на институциите се налага поради факта, че със снимков материал от края на миналата седмица се установи, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент. Любителските снимки разобличават обаче и лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали на скоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

В сигнала предупреждаваме, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Прикачени файлове: 
PDF icon 08062015_signal_shiligarnika_zz.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари