Предложихме на екоминистерството да възстанови защитена местност "Камчийски пясъци". Очакваме и още отговори по важни теми

снимка на Вера Стаевска

Асоциацията на Парковете в България и инициативата “Зелени закони” внесохме в сряда в Министерство на околната среда и водите предложение за възстановяване на защитената местност "Камчийски пясъци".

Защитената местност е заличена през 2006 г. с решение на Върховния административен съд по искане на частна фирма, облагодетелствала се от заменки на земи и гори, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
Служебният министър на околната среда и водите даде заявка в среща с нас в петък, че ще работи с нас за решаване на конфликтите по Черноморието, като от "Зелени закони" предложихме като първа стъпка възстановяване на защитените местности "Камчийски пясъци" и "Корал".

Заедно с Асоциацията на парковете в България, която вече е предлагала възстановяването на "Камчийски пясъци", и събирайки данни за защитени видове и местообитания от експерти, подготвихме и внесохме предложение, което ще позволи да бъдат запазени най-големият комплекс дюни в България, намиращ се в местността Камчийски пясъци, както и уникалните лонгозни гори. Надяваме се служебното правителство да започне съвсем скоро процедурата за обявяване на защитената местност. За бъдещето на "Корал" се надяваме на активността на сдружението "Да запазим Корал".

Възстановяването на двете защитени местности би била решителна крачка към връщането на законността по Черноморското крайбрежие. Цялата история относно заличаването на защитената местност "Камчийски пясъци" и преминаването на едно от най-красивите кътчета по нашето Черноморие в частни ръце, можете да прочетете тук.

Освен бъдещето на "Камчийски пясъци" и "Корал" очакваме след заявката за съвместна работа на екоминистерството да бъдат разгледани още няколко наши предложения: за разработване на заповеди, които реално защитават зоните от "Натура 2000", за мерки за опазване на некартираните дюни, за възстановяване на бюджета за изкупуване на частни имоти, попадащи в "Натура 2000" по Черноморието, за преразглеждане на субсидиите по Програмата за равитието на селските райони, които увреждат биоразнообразие, за преработване на заданието за общ устройстен план на община Бяла, така че незастроеното Черноморие и плажът за природосъобразен туризъм "Карадере" да бъдат запазени.

 
Снимка: Александър Иванов

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари