Скоростно одобрение от президента утвърждава сеч без разрешително по преценка на кметове

снимка на Вера Стаевска

На 27 януари в последните си работни дни 48 Народно събрание прие промени в Закона за горите, в които в последния момент влязоха без дискусия и обосновка подаръци за ловни бизнеси и узаконяване на незаконна сеч. Въпреки искания за вето от политици и граждани от 28 януари насам, в деня на разпускане на парламента в Държавен вестник е финално обнародван и новият Закон за горите.

Изказваме съжаление, че екипът на президента Радев не обърна внимание на заплахите за българските гори и предупрежденията на експерти и граждани.

Промените в полза на ловни бизнеси и узаконяване на бърза сеч без разрешително станаха факт, след като дискутирани в продължение на месеци правила за разпределяне на дърва за огрев за нуждаещите се бяха допълнени преди финалното гласуване със спорни текстове. Част от тях превръщат горски стопански в ловни и така позволяват дългосрочното заграждане и ползване на държавни горски бази за частни цели, а други дават право на кметовете да определят кога има спешна нужда от сеч без разрешително.

На 26 януари депутатите Албена Симеонова („Зелено движение“), Александър Дунчев („Продължаваме промяната“) и Любомир Иванов („Демократи за силна България“) са възразили в комисия срещу прокарването на поправки, предвиждащи застрояване и сеч без промяна на предназначението на горите – спорната поправка „Цеко Минев“, срещу която през 2012г. се изправиха хиляди граждани в протестни шествия. Тази поправка отпадна, след като и над 500 граждани изпратиха писмени възражения до комисията. Но въпреки аргументите на депутатите и експертите Тома Белев и Борислав Сандов („Зелено движение“) пред комисията, комисията одобри подаръците към ловните концесионери и узаконяването на незаконна сеч по кметска преценка и те бяха потвърдени във финалното гласуване в зала.  Легализирането в Закона за горите за частни ограждения в още части от държавните гори и субективна кметска преценка за „спешна“ сеч без разрешително бе потвърдено въпреки множество искания за вето – от депутата Дунчев и стотици граждани - и в указа на президента от 31 януари. На питанията на граждани на 2 февруари прес службата на президента не обяви информация, но Законът е обнародван в извънредния 11 брой на Държавен вестник.

 

Припомняме, че през 2021 г. г-н Радев инициира кампания за горите и заяви, че „всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч“. Ето, сега той самият имаше възможност да направи нещо положително в тази посока, тъй като приетите на 27 януари промени в Закона за горите не са нито от полза за българската гора, нито за обществото ни. За огромно съжаление– не направи абсолютно нищо.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари