Визия за Витоша – заповядайте да поговорим с хора от общината

снимка на Вера Стаевска

На  22 април гражданската инициатива „Зелени закони“ заедно с общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин и Марта Георгиева Ви кани на първа от поредица срещи, в които всички заинтересовани институции и граждани да разгледаме досегашните предложения за решения за Витоша и да достигнем до общ път за осигуряване на достъп на гражданите заедно с опазването на природата на защитените територии в планината.

Срещата ще се състои на символичния Ден на Земята – 22 април, от 16 до 18 ч. Мястото е залата на общинската Асоциация за развитие на София на ул. „Сердика" 1, ет. 3, София.

Какво точно ви каним да обсъдим? 

Визия за Витоша

  • Каква е Витоша в нашите спомени, а в мечтите?

  • Къде карат ски софиянци и техните деца? Как да се разсече гордиевият пъзел на пустеещите приватизирани лифтове?

  • С автомобил или градски транспорт до Витоша? Как да намалим трафика и замърсяването и същевременно да стигаме удобно до планината?

  • Как да се ползват и поддържат съществуващите сгради и имоти без да се допуска пълзящо застрояване в природния парк?

  • Как да сме в планината без да си пречим – вело туризъм и пешеходци – по едно трасе?

  • Как стопанисваме устойчиво инфраструктурата на Витоша – как всичко е едновременно достъпно за гражданите и финансово обезпечено?

  • Една планина стига ли за всичко? Има ли как част от ползвателите на Витоша да имат лесен достъп до другите планини около София – Люлин, Стара планина, Лозенска, Плана?

  • Могат ли да се обособят извън Витоша специализирани трасета за моторни спортове, след като АТВ и други автомобили често навлизат в природния парк?

От над десетилетие граждански инициативи като „За Витоша“ и различни общински съветници предлагат решения. Време е да достигнем до обща визия и да действаме – за емблемата на столицата ни, планината Витоша.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари