Вторият дебат "Бъдещето на зелените закони" ще събере кандидати от ДПС, БСП, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!"

снимка на Вера Стаевска

Отново предстоят избори и утре от 18:30ч ще попитаме политическите сили какви ангажименти за природата поемат. Ще участват кандидатите за народни представители Явор Божанков (БСП); Станислав Анастасов (ДПС), Зорница Стратиева (Демократична България) и Войслав Тодоров (Изправи се! Мутри, вън!) и граждани с въпроси в залата и онлайн.

От “Зелени закони” поканихме основните политически сили  - които бяха избрани в 45 Народно събрание преди 2 месеца - да се включат в предизборен дебат - виж събитието тук.  Двете най-успешни политически формации - ГЕРБ и "Има такъв народ" - засега общуват чрез монолози във фейсбук и услужливи телевизии и отказват формата на дебатите.

Очакваме да чуем от тях какви политики предвиждат в областта на енергетиката, климата, устройството на територията, развитието на селските райони, биоразнообразието и горите, по които от "Зелени закони" работим от 2014г насам. Основната цел на дебата обаче е да даде възможност на гражданите да разговарят със своите представители. От наша страна експертите на "Зелени закони" ще задават въпроси от дългогодишната си работа, които обсъждахме и на първия дебат преди изборите на 4 април с Борислав Сандов и Зорница Стратиева (Демократична България, кандидати на "Зелено движение") и с Войслав Тодоров и Никола Вапцаров (кандидати на "Изправи се! Мутри вън!") - който можете да гледате тук.

  • Какво ще направят, за да спрат безконтролното презастрояване по морето и в планинските курорти?
  • Какво предвиждат по отношение на "Зелената сделка"?
  • Каква е позицията им спрямо замърсяващите индустрии?
  • Ще изпълнят ли ангажиментите на България по обявяването на защитените зони от Натура 2000?
  • Смятат ли да ограничат сечите в горите?
  • Имат ли намерение да предприемат нещо по въпроса със скандалните заменки на гори от периода 2007-2009 г.?
  • Какви мерки смятат да приложат на национално ниво за адаптация към промените в климата?
  • Как ще защитят от изравняване за "активна плажна площ", засипване с пътища и застрояване всички дюни в България?
  • За какво ще харчат парите от европейската програма за околна среда?

Присъединете се на живо в Launchee център, който се намира на партерния етаж на ЦУМ или ни гледайте онлайн.

Водещ на събитието ще бъде журналистката Пролет Велкова от Дарик радио.

 

Проектът “Граждани и експерти за прилагане на зелените закони„ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 114 000 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари