“Зелени закони”изпрати отворено писмо до министъра на околната среда с поредно искане за среща

снимка на Иван Радев

Инициативата "Зелени закони" изпрати отворено писмо до министъра на околната среда Емил Димитров с поредно искане за среща. От скорошна изява на министър Димитров, установихме, че той явно не е прочел нито едно от писмата с наши предложения за решаване на казуса със заменените дюни и гори в района на Камчийски пясъци. Освен това  бърка дати и фактология относно „Камчийски пясъци“ и очевидно не прави разлика между заличената през 2006 год. заради заменките защитена местност „Камчийски пясъци“ и двете защитени зони „Камчия“ и „Плаж Шкорпиловци“, обявени след присъединяване на България към ЕС. По тези причини си позволяваме да отправим нова, поредна покана за среща към него.

Ето пълния текст на писмото:

 

Във връзка с интервю на министър Емил Димитров в публицистичното предаване на БНТ 1 “Още от деня“ на 02.03.2021 след протеста ни за защита на Камчийски пясъци и Черноморието, бихме искали да заявим, че от интервюто става ясно, че очевидно  г-н Димитров не е прочел нито едно от двете писма по темата, изпратени от „Зелени закони“ до Министерски съвет, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) през януари и февруари 2020г. (с входящи номера на МОСВ  № 26-00-147/25.01.2021 и № 26-00-147/26.02.2021 г). В тях предлагаме ясни решения на проблемите за липсата на защита за дюните и горите на Камчийски пясъци и предлагаме срещи. Напомняме, че само по темата за дюните сме изпратили три покани за среща с ведомствата през есента на 2020г. (преписки на МОСВ 26-00-1091/14.09.2020, 26-00-1091/02.10.2020 г., № 26-00-1091/02.11.2020, 92-00-284-[1]/16.11.2020)  и именно нежеланието за експертен разговор води до улични протести и некоректни и ненужно конфронтационни изявления пред медиите от министъра.

Проблемът с плажовете край Камчия не е решен повече от десетилетие. Освен генезиса му със заменки по времето на Станишев и Сакскобурготски, той и е неглижиран в една или друга степен и от трите правителства на ГЕРБ, въпреки, че периодично излиза в медиите и води до протести и съдебни дела. Няма министър в този период, пред когото да не е бил поставян този проблем, но никой не се е опитал да го придвижи за решаване. Оправдавайки се, че протестите са политически мотивирани, Министър Димитров също отказа да се занимава с него и очевидно следващият министър ще трябва да поеме щафетата.

Разочаровани сме, че министърът си позволи да твърди, че протестиращите искат в трикилометровата линия до морето да се спре строителството и да се разруши построеното досега. Никой не е поставял искания за разрушаване на законно строителство, още повече в пояс от три километра!

Също така министър Димитров непрекъснато бърка дати и фактология относно „Камчийски пясъци“ и очевидно не прави разлика между заличената през 2006 год. заради заменките защитена местност „Камчийски пясъци“ и двете защитени зони „Камчия“ и „Плаж Шкорпиловци“, обявени след присъединяване на България към ЕС. Това е доста обезпокоително, защото Министерството на околната среда е водеща институция по прилагането  на законите за защитените територии и биоразнообразието.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна през 2008 год. е съгласувала без оценка за съвместимост процедурата за подробния устройствен план, заради който е променено предназначението заменените дюни и МОСВ трябва да играе много по-активна роля в тяхното опазване. МОСВ управлява и Оперативна програма „Околна среда“, с помощта на която  заменените дюни биха могли отново да станат държавна собственост.

Във връзка с това, ние бихме искали отново да заявим, че и с двете си писма от 2021г. за Камчийски пясъци искаме не конфликт, а среща с МОСВ, МРРБ и МЗХГ под егидата на Министерски съвет, за да се осигури прилагането на Конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Настояваме заменените крайбрежна ивица и дюни, прехвърлена с гореспоменатия ПУП без оценка  за съвместимост, да бъдат върнати обратно от регулация към гори и земеделски фонд, след което да бъде отчуждена тъй като по Конституция трябва да бъде изключителна държавна собственост. Това връщане на теоретично опазваните дюни под реалната защита на Конституцията като изключителна държавна собственост може да се случи на цените, при които е “заменена” преди десетилетия - 14 и 18 ст./кв.м и 9 лв./кв.м. Това би било успех и за правителството, и за гражданския интерес. За да се случи, обаче, е необходим експертен и прагматичен разговор с природозащитниците, които настояват за това от години.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари