45-ото Народно събрание има последен шанс да защити Черноморието

снимка на Иван Радев

Въпреки че дните му са преброени, 45-ото Народно събрание все още има шанса да защити дивите места по Черноморието и с това да направи повече за българската природа от последните няколко парламента взети заедно.

В сряда, 5 май, 21 депутати от парламентарните групи на “Демократична България” и “Изправи се. Мутри, вън!” внесоха проекторешение за мораториум върху застрояването в едни от най-ценните зони по Черноморието. Мораториумът бе предложен от “Зелени закони”, които миналата седмица изпратиха отворено писмо до всички парламентарни групи. Десетки граждани подкрепиха идеята и също писаха на Народното събрание с искане за мораториум.

Това решение е особено важно, тъй като политическата криза не спира реализацията на най-опасните за Черноморието проекти и е възможно, ако не се наложи подобна временна забрана, в периода на междувластие да бъдат застроени и едни от последните останали диви кътчета по морето и емблематични места могат да не дочакат следващия парламент.

Проекторешението за мораториум е внесено и може да бъде гласувано на редовното заседание в петък или на извънредно във всеки от дните до 11 май, когато президентът обяви, че ще издаде указ за разпускане на парламента. 

Мораториумът ще защити плажовете и дюните и прилежащите им имоти от зони “А” и “Б” според Закона за устройството на черноморското крайбрежие. В мотивите му се изтъква, че заради факта, че голяма част от дюните не са нанесени в единна карта в Кадастъра (проблем, за който отново “Зелени закони” сигнализира и от много време поставя на вниманието на правителството) продължават да бъдат унищожавани дюни. Продължава застрояването и на крайбрежието на Природен парк “Странджа” и на други забележителности.  Масово общините заобикалят законовите ограничения и позволяват строителството в имоти по крайбрежието, които не би трябвало да подлежат на застрояване. Мораториумът задължава кметовете в двумесечен срок да предприемат действия за осигуряване на транспортен и пешеходен достъп до всички морски плажове. 

Паралелно с предложението за мораториум, в парламента са внесени и изменения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които целят да защитят дивите места по Черноморието и да регламентират по-добре развитието на този район на страната. Тези промени обаче биха могли да бъдат приети след обществено обсъждане от следващо народно събрание. Единственото, което може да направи този парламент в оставащото му време, е да приеме мораториума. И е важно този шанс да не бъде изпуснат. Предложението е внесено от 21 народни представители, но остава отворено към всички. Ако се намерят още 100 депутати, на които им пука за Черноморието, решението със сигурност ще бъде прието. Вярваме, че това е възможно, тъй като и други политически сили като ГЕРБ, Има такъв народ и БСП също са правили изказвания за необходимостта от мораториум или други ограничения на застрояванията по морето. По повод днешния празник - Ден на Храбростта, призоваваме народните представители да проявят храброст и да гласуват мораториума. Възможността за действие е крайно ограничена, но все още не е изчерпана напълно. Ако този парламент не намери време, за да защити морето, това няма да бъде забравено от избирателите, които само след два месеца отново ще гласуват.

 

Снимка: Александър Иванов

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари