Как държавата да си върне Камчийски пясъци? Имаме решение за това

снимка на Иван Радев

Заменките на гори и земи на принципа “кон за кокошка” са едно от най-скандалните неща, случили се в България през последните две десетилетия. А най-скандалните от всички тези стотици сделки са тези на Камчийски пясъци. Над 4000 хил. декара от най-хубавите земи по Черноморието са подарени на неизвестни частни лица и очакват да бъдат застроени.

Инициативата “Зелени закони” отправи предложение към правителството (виж писмото ни тук) как в последните дни от мандата си да изпълни задължението си към българските граждани и Конституцията и да върне тези земи отново във владение на държавата. 

Изпратихме писмо до министрите на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройството и земеделието и горите, в което описваме конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети.

1. Първата стъпка е да се изведат от регулация всички около 1500 декара морски плажове, които с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски са изключени от категорията “морски плажове”. По закон правителството има право на това, тъй като в продължение на три години не е поискано разрешение за строителство и в продължение на шест години не е реализирано строителство. Дюните трябва да бъдат категоризирани като такива и да бъдат включени в единна карта на дюните в Кадастъра. 

2.     Заедно със стъпка стъпка 1 е необходимо да се осъществи и връщането в горския фонд на заменените гори с обща площ около 2700 декара, чието предназначение е променено с решение на Министерски съвет № 587 от 8 септември 2008 г. от горски фонд на урбанизиран терен. Решението на Министерски съвет е незаконосъобразно, тъй като ПУП, на който се базира то, няма процедура за оценка за съвместимост и на практика е незаконен.

3.      След осъществяване на стъпки 1 и 2 е нужно последващото отчуждаване на терените от т. 1 и 2 от страна на държавата. Отчуждаването трябва да се извърши на база финансовата оценка на земята, фигурираща в документите на заменките. Така дюните ще могат да се изкупят по 18 ст. на квадратен метър, по колкото са заменени, а горите по 9 лв. на квадратен метър. Финансов ресурс за закупуването на тези земи от държавата може да бъде осигурен от Оперативна програма “Околна среда”. В тази оперативна програма има планирани пари за изкупуване на природни местообитания в “Натура 2000”, които България не използва.

 

В понеделник, 1 март в София и други градове на страната ще се проведат протести за защита на Черноморието от бетона. Присъединете се към тях във вашето населено място. Подпишете петицията на “Зелени закони” до Европейския парламент по казуса със заменките.

 

Подкрепете работата на “Зелени закони” с дарение

 
Прикачени файлове: 
PDF icon kamchia_zelenizakoni_250221.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари