Протест в защита на Камчийски пясъци

снимка на Иван Радев
Автор: 
Иван Радев

Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” организират протест в защита на Камчийски пясъци. По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България. След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави.

Затова свикваме протест преди заседанието на Министерски съвет на 10 февруари (сряда) от 8:30 ч. 

Настояваме заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново.

Тази забрана е временно решение, затова настояваме и за постоянно. А такова е единствено връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса. Специално за Камчийски пясъци заменките трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост. Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна.

България трябва да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки. Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни. От 132 имота, при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 хил. лева - по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините.

 

 

Исканията ни са:

 

  • Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия”, с включване на отпадналите конкретни забрани за строителство.

  • Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд;

  • Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

  • В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

  • Да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях.

Организаторите на протеста напомнят, че казусът с Камчийски пясъци е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от протести в над 15 града през юли 2020 г., партия ГЕРБ обяви, че ще въведе мораториум. Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец.

Участниците в протеста ще спазват всички противоепидемични мерки, валидни към датата на провеждането му.

 

Снимка: Александър Иванов

 

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари