Бивш премиер и вицепремиер ще представят идеи за защита на Черноморието

снимка на Вера Стаевска

Потвърдени участници в дебата „Как да опазим Българското Черноморие” на 18 май са последният редовен министър-председател Кирил Петков (ПП „Продължаваме промяната") и министърът по околна среда в неговото правителство и вицепремиер по климатични политики Борислав Сандов (ПП „Зелено движение").  Двамата са и вносители на два проекта за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), чиито предложения ще представят – съответно проекти, внесени в 48-мо Народно събрание и в 45-то Народно събрание.

Те ще бъдат дискутирани съвместно с други вносители на тези законипроекти – Цветелина Симеонова-Заркин („Продължаваме промяната") и Иван Велов („Зелено движение"). Поканени в дискусията са и всички народни представители в 49-то Народно събрание, излъчени от черноморските области Добрич, Варна и Бургас. Официални покани са получени от секретарите на всички парламентарни групи в 49-то НС.

Събитието се организира от Даниела Божинова, народен представител от област Бургас и природозащитната инициатива „Зелени закони“, като цели дебат между политици и граждани за законодателните промени за защита на Черноморието. Участието за граждани е отворено след заявка тук. Към момента са регистрирани за участие 20 граждани, сред които активисти от Българска фондация „Биоразнообразие", групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", групата „Да спасим Карадере", групата „Свободен Камен бряг", „Грийнпийс", Камарата на геодезистите в България и др.

Програмата на събитието предвижда:

  • 17:00 – 17:05 ч. Откриване на срещата – Даниела Божинова (народен представител от Бургас), Вера Стаевска (ръководител екип на „Зелени закони“)
  • 17:10– 17:20 Представяне на ключови теми за промени в Закона за Устройство на Черноморското крайбрежие – Тома Белев (експерт по устройство на територията от „Зелени закони“)
  • 17:20 – 17:30 Представяне на приоритети по ЗИД на ЗУЧК от 45-то Народно събрание – вносители Иван Велов и Борислав Сандов (ПП „Зелено движение“)
  • 17:30 – 17:40 Представяне на приоритети по ЗИД на ЗУЧК от 48-мо Народно събрание – вносители Кирил Петков и Цветелина Заркин (ПП „Продължаваме промяната“)
  • 17:40 – 18:30 Дискусия с депутати, граждани и активни граждански групи и организации – модератор Вера Стаевска

Регламент: 2 минути на изказване или въпрос, достъп до изказване за регистрирани участници. Възможност за задаване на въпроси онлайн под живото излъчване от фейсбук страницата на инициативата „Зелени закони".

За организаторите:

Даниела Божинова е народен представител в 49-то Народно събрание от област Бургас, а преди това общински съветник в Бургас. Тя е учредител на партия „Зелено движение“ и неин бивш съпредседател. Доктор на политическите науки, изследовател и автор в областта на демокрацията и международно признат експерт в областта на прякото участие на гражданите в управлението.

Инициативата „Зелени закони“ се осъществява от 2014 г. досега от Сдружение за изследователски практики. Тя поддържа експертни анализи върху природозащитните аспекти на политиките за биоразнообразие, гори, устройство на територията, селски райони, енергетика и климат. Въз основа на експертния мониторинг „Зелени закони“ развива от години кампании за гражданско участие и диалог с политиците за „позеленяване“ на българските закони. Инициативата е член на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“. 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари