Какви са приоритетите за природата на политическите сили? Гледайте запис на дебата за природата, организиран от “Зелени закони”

снимка на Иван Радев

Кандидати от водещи политически сили се включиха в дебата за природата, организиран от инициативата “Зелени закони”. Дебатът се състоя на 15 юни в София, но споделяме записа от него сега - в края на предизборната кампания, за да могат избирателите да се ориентират, преди да вземат финалното решение кого да подкрепят.

В дебата участваха по азбучен ред: 

Войслав Тодоров, кандидат в 23 и 24 МИР София от коалиция “Изправи се! Мутри вън!”;

Зорница Стратиева, природозащитник, част от Демократична България/Зелено движение, водач на листата на Демократична България в Перник;

Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС, бивш министър на околната среда, водач на две листи в Ловеч и Видин;

Явор Божанков, водач на листата на БСП за България във Велико Търново, юрист от гражданската квота, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България;

В началото на дискусията Войслав Тодоров сподели, че негов личен приоритет е опазването на защитените територии, в планините и по морето, но също така и зелените площи в градовете. Той даде пример с натиска върху парковете и междублоковите пространства в градове като София, Стара Загора, Благоевград. Според него основен проблем е и мръсният въздух и този проблем става видим благодарение на стотиците граждански измервателни станции, разположени в цялата страна,

Зорница Стратиева посочи като свой приоритет спирането на незаконните строежи по българското Черноморие, както и опазването на горите. Тъй като тя е от Перник и е водач на листата в този град, тя посочи за основни проблеми - мръсния въздух и недостига на питейна вода.

Станислав Анастасов уточни, че не е експерт по опазване на околната среда, а е експерт по управление. За него като баща на две малки деца е важно те да израстнат в чиста среда, с чист въздух, чиста вода, чиста храна. Той каза, че като депесар за него е много важно да бъде променен начинът на правене на политики, така че той да стане по-европейски.

Явор Божанков заяви, че като експерт в управлението на отпадъците, за него приоритет ще бъде ефективното управление на ресурси, защото Европа е беден на ресурси континент и защото когато не управляваме ефективно своите ресурси, природата и околната среда страдат и ние ставаме свидетели точно на това. България беше превърната в сметището на Европа и казусът с италианския боклук беше просто капката, която преля чашата, каза още Божанков.

Гледайте видеото, за да чуете какво още казаха кандидатите по различни теми като презастрояването на морето, управлението на отпадъците, въпросите за ядрената енергетика и ТЕЦ-овете, затварянето на фермите за ценни кожи и др.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари