Александър Дунчев е внесъл в парламента законопроекта срещу заменките

снимка на Вера Стаевска

Една от ключовите теми на "Зелени закони" е развалянето на горските заменки и обезщетяването на държавата за "подаръците" към избрани фирми. Още миналата година обсъдихме с Александър Дунчев - тогава директор на Изпълнителната агенция по горите - възможни законови промени и подготвихме чернова на законови текстове.

Законодателните предложения от 2021г. на "Зелени закони" за промени в Закона за горите бяха усъвършенствани през 2022г от Александър Дунчев в качеството му на депутат от "Продължаваме промяната". В края на мандата на 47 Народно събрание Дунчев е внесъл законопроекта, след консултация с правния експерт на "Зелено движение" Свилен Овчаров. Очакваме развитие на казуса и приемане на ЗИД на Закона за горите в 48 Народно събрание.

В законопроекта на Дунчев са включени и други важни реформи, по които сме работили заедно в рамките на кампании на "Зелени закони" - защита на самозалесилите се гори в земеделски имоти (виж наш анализ по темата тук), самостоятелна Държавна агенция по горите (тук), защита на Държавните горски предприятия от възможност за приватизация на горите (тук).

Законопроектът за изменение на Закона за горите на Александър Дунчев е публикуван тук.

Прикачени файлове: 
PDF icon 47-254-01-112_1.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари