Над 1100 граждани изпратиха становища, за да спрат застрояването на най-южното Черноморие

снимка на Иван Радев

Удивителна гражданска активност предизвика обсъждането на плана за нов общ устройствен план на Община Царево. Точно 1139 копия на становища получихме в “Зелени закони” до изтичането на крайния срок - 31 март. Вероятно общият брой е дори по-голям, тъй като не всички граждани, изпратили становище, са копирали и нашия адрес.

  Гледка от Варвара към Ахтопол. Снимка: Вера Стаевска

Заради огромния наплив се препълни електронната поща на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която се приемаха становища. Въпреки това всички становища са получени от Министерството на околната среда и водите и Община Царево и всеки изпратил би трябвало да е получил или да получи скоро входящ номер. 

Всички граждани, които писаха и до нас настояват да не се допуска ново мащабно застрояване на крайбрежието на Странджа и планът, който включва такова да бъде преработен. Обсъждането на живо на проекта е предвидено за 13 април, но заради извънредното положение в страната и големия брой получени становища е много вероятно да бъде отложено.

Сагата с новия общ устройствен план на Царево продължава вече 22 години. За съжаление, и новият предложен вариант съдържа множество неточности и грешки при прилагането на българското и европейското законодателство и заради това трябва да бъде преработен изцяло. Всички проблематични аспекти на плана бяха детайлно анализирани от Тома Белев, експерт към Зелени закони. Подробните му коментари по плана могат да бъдат видени тук

Ако бъде приет в този си вид, документът би допуснал нови 835 декара за застрояване в парк “Странджа”и урбанизация за три пъти по-голям плажен капацитет от ивицата, която има брега на община Царево. Появяват се и несъществуващи плажове, както и разрешения за строителство върху заменени държавни гори и дюни край Царево, Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара. Срещу това се обявиха всички над 1000 граждани, изпратили становище до “Зелени закони”.

Бяха установени сериозни разминавания в данните, на които документацията стъпва. Новото масово строителство на жилища е предвидено въпреки че и сега 62% от жилищата в общината не се обитават. По изчисления на експерти това би създало редица проблеми един от най сериозните, от които е снабдяването с питейна вода при подобно увеличаване на туристическия капацитет по най-южното Черноморие.

Тук може да бъде видяно примерното становище, което подготвихме по темата и което повечето граждани използваха. “Зелени закони” ще участва в общественото обсъждане, когато и да се проведе то и ще настояваме да бъде взето предвид мнението на всички граждани, които ни писаха.

Бихте могли да подкрепите работата на “Зелени закони” с дарение тук.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари