Заменките: Коледен подарък №7 – 470 дка курортни гори до Банско за 2 лв./кв.м

снимка на Иван Радев

„Зелени закони“ представя седмия в топ 10 на коледните подаръци, които Министерството на земеделието реши да предостави на отбрани хора в края на месец ноември – горските заменки до Банско на дървения бос Георги Пандев, известен с прозвището Чадъра. Щетата за държавния бюджет само от този подарък е близо 50 милиона лева, на фона на оценките на Министър Десислава Танева, че за всички 132 заменки в периода 2007-2009 г. незаконната държавна помощ  възлиза на 80 милиона лева общо.

В случая държавните гори, които през 2009 г. фирмата на Чадъра „Боби-2004“ ЕООД получава в подножието на Пирин са част от мегапроектите за ски зони Банско и Кулиното, но са оценени от държавните служители на едва 2 лв./кв.м. За сравнение, цените на частните гори, които Георги – Чадъра търгува в съседство на заменките, са около 100 лв./кв.м или 50 пъти над държавните цени. Освен „Боби-2004“ ЕООД, държавни гори за жълти стотинки (1-6 лв./кв.м) в района на ски и голф проектите получават и строителните фирмите „Пирин голф холидейз клуб“ АД (518 дка), „Артик фрут“ ЕООД (100 дка), „Тера консулт“ ООД (96 дка), „Вавел 2004“ (93 дка) и други (виж Google-картата със заменките). Общите загуби за бюджета от всички тези заменки в района на Банско и Разлог с обща площ 1700 дка възлиза на над 100 милиона лева! 

Сходни фрапиращи разлики между нормативните държавни цени и реалните пазарни цени вече бяха представени с коледните подаръци на МЗХГ под №8, №9 и №10 в класацията:

№8. Незаконна държавна помощ от 40 милиона лева за „Форос Дивелъпмънт“ ЕАД на Тодор Батков и „Елкабел“ АД на Фуат Гювен, придобили 300 дка държавни гори в бургаския квартал Крайморие за 23-25 лв./кв.м. 

№9.  Незаконна държавна помощ от 30 милиона лева за строителни фирми „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, придобили 150 дка държани гори край Панчарево и Бистрица за под 5 лв./кв.м. 

№10. Незаконна държавна помощ от 4 милиона лева за строителните фирми „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД, придобили 111 дка държавни гори в благоевградския кв. Баларбаши за 7-8 лв./кв.м.

За пореден път инициатива „Зелени закони“ призовава Министъра на земеделието госпожа Десислава Танева да отхвърли манипулативните оценки на „Агролеспроект“ ЕООД за заменените гори, тъй като с прикриване на реалните цени държавата дава шанс на частните бенефициенти срещу минимални финансови санкции да задържат и застроят придобитите държавни гори.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари