Изборите са в неделя: Кой какво обеща за българската природа?

снимка на Иван Радев

Парламентарните избори са в неделя. Ако все още не сте решили кого да подкрепите, вероятно се интересувате какви са ангажиментите на партиите и коалициите към българската природа. Експертите на “Зелени закони” анализираха предизборните програми на седемте водещи политически сили според социологическите проучвания.

Поканихме и всички тях - ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ, ДПС, Демократична България, “Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО на дебат за природата, за да разяснят публично какво смятат да правят за опазването на околната среда в следващия парламент.

Въпреки проведените многобройни разговори с предизборните щабове, да се включват в този дебат се осмелиха единствено представителите на Демократична България и на “Изправи се! Мутри вън!”

От страна на “Изправи се! Мутри вън!” участваха Войслав Тодоров (23-и МИР София) и Никола Вапцаров (23-и МИР София).

От Демократична България също се включиха двама представители - и двамата от коалиционния партньор партия “Зелено движение” - Борислав Сандов (25 МИР София и водач в листата на Демократична България за Смолян) и Зорница Стратиева (водач на листата в Перник).

Въпреки че представляват различни формации, четиримата се оказа, че имат доста допирни точки по отношение на опазването на природата и не изключиха възможността за сътрудничество в следващия парламент. Запис от дебата можете да гледате тук.

Представяме ви и анализите на нашите експерти на предизборните програми в следните сфери:

Според Бояна Василева, анализирала програмите от гледна точка на Селско стопанство, основните предложения на водещите партии включват 

  • Окрупняване на земеделската земя, въпреки свръхконцентрацията на земя в България;
  • Mалко и консервативни реформи в сферата на селското стопанство;
  • Дигитализация, но не и намаляване на бюрокрацията в селското стопанство

са част от предложенията на водещите политически партии.

Антоанета Йотова установява, че за първи път климатът е тема в повечето предизборни програми, но за съжаление, без поставени ясни цели за национална климатична политика.

Сходна е ситуацията с липсата на конкретни цели и по отношение на темата за горите в предизборните програми, посочва Тома Белев в своя анализ по темата. Народните представители в следващия парламент ще трябва да вземат решение и дали да ревизират едно от последните решения на 44-тото Народно събрание, което отваря пътя към приватизацията на почти всички български гори. Разследване на “Зелени закони” по темата, можете да видите тук.

Тома Белев разглежда и ангажиментите на партиите спрямо защитените зони, той отбелязва, че въпреки записаните в програмата намерения за опазване на видовете и местообитанията, в хода на кампанията представители на ГЕРБ и ВМРО подписаха меморандум със Съюза на ловците и риболовците в България, с който на практика се обявиха срещу европейската мрежа “Натура 2000”.

Що се отнася до защитата на Черноморското крайбрежие, единствените две водещи политически сили, които включват в програмите си ясни намерения за ограничаване на застрояването на първа линия, са двете изпратили представители на дебата на “Зелени закони” - Демократична България и “Изправи се! Мутри вън!”

Освен да анализира предизборните програми, “Зелени закони”, изпрати до политическите сили и конкретни предложения за опазване на българската природа, с които настояваме да се ангажират в рамките на следващия парламент.

Снимка: Александър Иванов

Подкрепете работата на "Зелени закони" с дарение.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари