Коледен подарък №4 – 421 дка за голф-игрището на Красимир Гергов за 7 лв./кв.м

снимка на Иван Радев

Инициатива „Зелени закони“ представя четвъртото място в класацията на коледните подаръци, които Министър Танева реши да раздаде на група олигарси предколедно с цел узаконяване на горските заменки на тройната коалиция. То е в полза на медийния магнат Красимир Гергов и представлява 421 дка  държавни гори на първа линия до морето между Балчик и Каварна (виж он-лайн картата), придобити от свързаните с него фирми „Трейшън клифс енд спа резорт“ ЕАД (2008 г.) и „Про консулт 2004“ ЕООД (2009 г.) чрез заменки. Част от заменените гори вече са превърнати в голф-игрище към едноименния черноморски голф-курорт.

Скандалното в случая е, че и двете фирми не са в списъка, който МЗХГ оповести в края на ноември 2019 г. МЗХГ с фирми и лица, които са получили неправомерна държавна помощ под формата на заменки. От Инициатива „Зелени Закони“ припомнят, че според държавната фирма „Агролеспроект“ ЕООД общата държавна помощ от всички 132 заменки на гори в периода 2007-2009 г. е оценена на смешните 80 милиона лева. В случая държавните гори са придобити от Гергов за общо 3 мил. лева или 7 лв./кв.м, докато справки за сделки и ипотеки на неурегулирани имоти в района през 2006-2008 г. сочат за пазарни цени в порядъка от 120 до 280 лв./кв.м. На база тези реални пазарни цени е неясно как експертите на „Агролеспроект“ ЕООД не са успели да изчислят, че през 2008-2009 г. държавата е предоставила незаконна държавна помощ на Краси Гергов в размер от 48 до 110 мил. лева, които в края на ноември 2019 г. МЗХГ реши да му опрости като коледен подарък! 

Ето защо неправителствената организация настоява за среща с Министър Танева, на която да се обсъди необходимостта за отхвърляне на експертните оценки на държавната фирма „Агролеспроект“ ЕООД и за възлагане изготвянето на нови независими пазарни оценки, каквито би направила всяка банкова институция или вещо лице към съда.

От началото на декември бяха представени коледните подаръци на МЗХГ под №5, №6, №7, №8, №9 и №10, с които само държавата подарява близо 300 мил. лева за узаконяване на горските заменки в Балчик, Карадере, Банско, Крайморие, София и Благоевград:

№5. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за „Ол сийз пропръти“ ООД, придибило над 1000 дка държавни гори по брега на Балчик за 13 лв./кв.м 

№6. Незаконна държавна помощ от 65 милиона лева за „Мадара Бяла Норд“ АД, придобило 707,6 дка държавни гори в м. Карадере за 8 лв./кв.м. 

№7. Незаконна държавна помощ от 50 милиона лева за Георги Пандев – Чадъра, придобил 470 дка държавни гори до Банско за 2 лв./кв.м. 

№8. Незаконна държавна помощ от 40 милиона лева за „Форос Дивелъпмънт“ ЕАД на Тодор Батков и „Елкабел“ АД на Фуат Гювен, придобили 300 дка държавни гори в бургаския квартал Крайморие за 23-25 лв./кв.м.

№9.  Незаконна държавна помощ от 30 милиона лева за строителни фирми „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, придобили 150 дка държани гори край Панчарево и Бистрица за под 5 лв./кв.м. 

№10. Незаконна държавна помощ от 4 милиона лева за строителните фирми „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД, придобили 111 дка държавни гори в благоевградския кв. Баларбаши за 7-8 лв./кв.м.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари